Energie besparen: 13x slimme tips die je nog niet kende

Energie besparen is een hot topic. En het is niet lastig, als je weet waar je rekening mee kunt houden. We raadpleegden verschillende experts voor de beste tips die je waarschijnlijk nog niet kent.

Een van die experts is TONZON, de specialist op het gebied van isolatie. Op de website van het bedrijf vonden we heel wat handige tips die je helpen om energie te besparen.

1. Gebruik slimme radiatorfolie

Radiatoren stralen veel warmte uit, zowel richting kamer als richting de muur. Maar er gaat vaak veel warmte verloren aan de kant van de muur. Zelfs bij geïsoleerde muren. Zonde, want er gaat zo veel energie verloren die je wel betaalt. TONZON is specialist op het gebied van isolatie en bedacht radiatorfolie dat onzichtbaar zijn energiebesparende werk doet. De folie breng je achterop de radiator aan met dubbelzijdige tape of supermagneetjes. De folie houdt zo de warmte tegen waardoor je flink wat energie bespaart. Milieu Centraal gaat hierbij uit van een besparing van 10 m3 gas per m2. (LINK naar artikel over radiatorfolie)

2. Voor warme benen

En een extra tip: breng radiatorfolie onder je bureau aan, thuis of op kantoor. Hang het folie met dubbelzijdig tapte aan de onderkant van het bureau, zo dat de rest van het folie voor je benen komt te hangen. Het reflecteert zo namelijk de warmte van je knieën en houd je onderbenen lekker warm.

3. Folie voor brede vensterbanken

Een andere variant is de vensterbankfolie. Dit breng je aan onder vensterbank om zo de warme lucht die van de radiator opstijgt, voor een efficiënte warmtestroom. Helemaal zinvol als je brede vensterbanken hebt.

4. Snel en simpel de ramen isoleren

Wist je dat je ook je ramen kunt isoleren? TONZON ontwikkelde een speciale tape die je tussen de ramen de rolluiken gebruikt om zo de zon buiten te houden en in de winter warmteverlies te beperken. Met deze zilvertape reduceer je in de winter in een woning met dubbelglas de warmtestroom die door de ramen verdwijnt met ongeveer 40 procent! En in de zomer houd je dit, met hetzelfde percentage, de warmte tegen.

Geen rolluik? Je kunt ook gaan voor een rolgordijn met zonwerende isolatiefolie of -doek. Hiermee weer je in de zomer de zon van binnenuit en in de winter wordt hiermee de warmtestroom door enkelglas met ongeveer 70 procent verminderd en bij HR+ glas nog met ongeveer 38 procent. Op de hun online pagina lees je meer over raamisolatie.

5. Jasje voor de boiler

Ken je het bestaan van boilerfolie al? Volgens TONZON zou een moderne 100 liter boiler een stilstandverlies hebben van 435 kWh per jaar. En ook de meeste close-in boilers verliezen elektrisch opgewekte warmte door uitstraling. Boilerfolie hang je als een thermisch stralingsjasje om de boiler. Het verlies van warmte ga je zo eenvoudig tegen.

6. Gebruik radiatorventilatoren

Radiatorventilatoren verhogen het vermogen van de radiator. Ze blazen als het ware de warme lucht de kamer in. De handige ventilator plaats je onder de radiator. Vervolgens wordt er zo lucht langs de radiator blazen en maak je optimaal gebruik van de warmte die door de verwarming wordt geproduceerd.

7. Vermijd extra verbruik door de vriezer te ontdooien

Dat je je vriezer regelmatig moet ontdooien, dat weten we allemaal. Maar wist je ook hoeveel energie je extra verbruikt als er ijsaanslag aan de binnenkant zit? Een ijslaag van 2 millimeter op het vrieselement kan al zorgen voor 10 procent meer energieverbruik. Zonde toch?

Milieu Centraal is ook zo’n expert op het gebied van verduurzamen en het besparen op energie. Op hun online platform vonden we de volgende tips:

8. Schaf een tochtklep aan

Als je onnodig warmteverlies wil voorkomen, doe je er goed aan om een tochtklep voor de brievenbus te kopen. Kijk in de hal ook of je nog tochtstrips moet plaatsen bij ramen en deuren om zo warmteverlies tegen te gaan.

9. Ga voor een tochtborstel

Wie een voordeur heeft, weet waarschijnlijk wel dat de kans groot is dat er hier veel koude lucht naar binnen komt. Een tochtborstel onder de buitendeur kan helpen om , koude lucht tegen te houden. Volgens Milieu Centraal zou je als je dit doen, en daarnaast ook andere naden en kieren in huis dicht maakt, jaarlijks gemiddeld zelfs 100 euro besparen!

10. Water én gas besparen

Zet op de warmwaterkraan in de keuken en de wasbakken in huis een waterbesparend mondstuk of een zogenoemde doorstroombegrenzer. Ze kosten een paar euro, maar je bespaart er jaarlijks het dubbele aan water en gas mee.

11. Isoleren kan je leren

Wil je aan de slag met isolatie, maar weet je niet helemaal waar te beginnen? Doe de Isolatie-zelfscan van Milieu-Centraal. Je kunt hiermee de verschillende onderdelen van je huis checken, zoals het glas, de buitenmuren, de vloer en het dak. Ga je aan de slag? Begin dan bij het verbeteren van de onderdelen waar de isolatie het slechtste is. Dat levert namelijk het meeste op, als het gaat om het energieverbruik en de comfort.

12. Zet een tijdklok op je boiler

Heb je een boiler die een voorraadje water warm houdt? Deze kan je op 60 graden Celsius instellen (niet lager in verband met Legionella-bacteriën). Je kan ook een tijdklok instellen voor de tijd dat je thuis bent (in plaats van dat de boiler de hele dag verwarmt, een groot deel van die dag ben je misschien wel weg).

13. Vraag energie advies

Er is veel hulp als het gaat om het besparen van energie. Zo kun je hulp vragen aan een energiehulp, bij een energieloket in de gemeente je vraag stellen of een professionele energie-adviseur vragen. Milieu Centraal zet de voor- de nadelen van deze opties op een rij.

Save the date: voor het antwoord op je woonvraag

De vt wonen&design beurs is dé beurs voor wie thuis wil veranderen, verbouwen of verduurzamen! Schrijf oktober 2025 alvast maar in de agenda: dan zijn we terug. Zien we je daar?

PS. Ben je zelf een woonbedrijf en wil je ook deelnemen aan de beurs? Mail dan naar Anneke van Dijk, neem telefonisch contact op (06-14417434) of kijk op deze pagina.